Målgrupp:
För dig som gått en grundkurs i mindfulness och vill fördjupa kunskaper och färdigheter för att bli lära ut till andra (bli instruktör). I första hand personer som inom hälso- och sjukvård; tex psykologer, psykoterapeuter, socionomer, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter eller läkare, men personer inom angränsande områden kan också antas om förkunskapskraven bedöms som uppfyllda.
2025:
24 april: 10.00-17.30 (torsdag)
25 april: 08.45-16.30 (fredag)
15 maj: 10.00-17.30 (torsdag)
16 maj: 08.45-16.30 (fredag)
Tiderna kan komma att justeras något för att
passa aktuella båttider.
Brännö Värdshus. Plats kan komma att ändras beroende på deltagarantal.
Ev. övernattning på Brännö kan bokas på t.ex Pensionat Baggen, Brännö,
tel. 031-97 38 80 eller bokabaggen@brannovardshus.se.
Syfte:
- Att utforska teman och frågor som uppstår utifrån din egen erfarenhet av mindfulnessövningarna.
- Att utforska hur MBKT instrueras i enlighet med manualen (Mindfulnessbaserad kognitiv terapi) och i förhållande till ursprunget Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).
- Utveckla en förståelse för teori, pedagogik och vetenskapliga belägg bakom MBKT
- Att få möjlighet att pröva att guida varandra i formell och informell praktik.
- Förfina och fördjupa din egen personliga praktik
2 + 2 heldagar.
Kursen är delvis upplevelsebaserad och meditation i grupp kommer att vara återkommande under kursdagarna. Reflektioner på övningarna görs ur personligt- och ur ett handledarperspektiv. Någon/några av övningarna kan komma att genomföras utomhus.
Deltagare förväntas också att göra hemuppgifter/meditation upp till ca 10-40 min per dag (inklusive eventuellt det egna "vanliga" praktiserandet) mellan de två kurstillfällena.
Innehållet baseras huvudsakligen på mindfulnessbaserad kognitiv terapi (MBKT) enligt Zindel Segal, Mark Williams och John Teasdale.
Inom gruppen råder sekretess.
Minst 8 och max 24 deltagare. Vi förbehåller oss att ställa in kursen vid för få deltagare.
Deltagare som anmäler sig till kursen bör ha följande förkunskap/erfarenhet:
- själv har genomgått ett 8-veckorsprogram (MBSR eller MBKT) som "Mindfulness för professionella", "Mindfulness mot stress och depressioner" eller motsvarande och önskar ökad kunskap om dess struktur, innehåll och process.
- personlig erfarenhet av mindfulnesspraktiserande och önskar att gå vidare för att lära ut till andra.
- har eller går utbildning i ett strukturerat terapeutiskt tillvägagångssätt, såsom KBT eller motsvarande (om man avser hålla grupper i MBKT).
- har utbildning och erfarenhet av målgruppen man tänker sig att hålla kurser för, eller pågående utbildning inom detta.
- har eller tänker sig att få grundläggande erfarenhet och färdighet i att undervisa och leda grupper.
Hör av dig om du har frågor kring något av detta! Det kan gå bra att delta även med annan bakgrund/erfarenhet efter överenskommelse.
Kursavgift 9 400 kr exkl. 25% moms.
I avgiften ingår kurshäfte, guidade övningar för hemträning (digitalt/app), digitalt media med ledande forskare och företrädare för MBSR/MBKT (video), vetenskapliga artiklar (pdf) samt lunch och för- eftermiddagsfika alla dagar.
Materialet finns tillgängigt för deltagarna även via en digitalt efter kursen. Kursintyg/diplom delas ut för genomförd kurs.
Kursen bygger på följande böcker och de är nödvändiga att kunna när man leder grupper:
Mindfulnessbaserad kognitiv terapi mot depression (manual för gruppledare), Natur & kultur.
Mindfulnessbaserad självhjälp (övningsbok för gruppdeltagare), Natur & kultur.
Ansökan till kursen görs genom att fylla i detta elektroniska formulär. Godkänd ansökan betraktas som en anmälan. Anmälan är definitiv, men platsen kan överlåtas till annan.
Kontakta kursledaren Henrik Kok per tel 0707-944 111 eller via e-post för frågor om kursen.
Henrik Kok är leg. fysioterapeut och leg. psykoterapeut med KBT-inriktning. Han är också utbildare i mindfulnessbaserad metodik och har även lång erfarenhet av arbete med stresshantering, avspänning och mental träning. I sitt dagliga arbete arbetar han framförallt med mindfulnessbaserad terapi för grupper med inriktning mot återkommande depressioner, stress och ångestproblematik. Henrik är auktoriserad av Svenska föreningen för KBT (SFKBT) och ordförande i Västsvenska föreningen för KBT.
Henrik Kok är en av ett fåtal i Sverige som är utbildare i mindfulnessbaserad kognitiv terapi (MBKT). Han har genomgått sin mindfulnessutildning genom Karolinska institutet under ledning av professor Mark Williams, som är världsledande på området. Han har även utbildningar i Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) och Mindful Self Compassion (MSC). Förutom utbildningen har Henrik fördjupade kunskaper från bland annat vistelser i Plum Village, Frankrike, under ledning av den zenbuddistiske munken Thich Nhat Hanh, som bland annat nominerades av Martin Luther King till Nobels fredspris 1968.
Naturligt Vis
Kognitiv terapi och mindfulness